Webhotellin valinta – verkkosivujesi tärkein investointi

Verkkosivut koostuvat kasasta tiedostoja ja kuten normaalisti myös tietokoneissa, näille tiedostoille pitää olla jokin säilytyspaikka. Tätä säilytyspaikkaa kutsutaan palvelimeksi. Palvelimia on saatavilla kahdenlaisia: joko omia palvelimia, joissa palvelimen resurssit on käytössä vain ja ainoastaan sinun sivustolla, tai webhotelleja, joissa palvelin tilaa ja resursseja jakaa useampi verkkosivusto.

Webhotelli sisältää palveluntarjoajan fyysisestä konesalista valitun palvelintilan ja palvelimen hallintaohjelmiston. Yleisimmät hallintaohjelmistot ovat ovat Plesk ja cPanel. Suurimmalle osalle pienyrittäjän tarpeista riittää webhotelli eli jaettu palvelintila, joka on omaa palvelinta edullisempi ratkaisu, mutta mitä isommaksi verkkosivusto kasvaa, sen enemmän resursseja se tarvii. Oma palvelintila voi tulla kyseeseen, mikäli pyörität isoa digibisnestä.

Tarvitset webhotellin aina, kun haluat perustaa WordPress.org-verkkosivuston tai kun haluat luoda sähköpostilaatikoita omalle verkkotunnukselle.

Millä perusteilla webhotelli valitaan?

Webhotelli valitaa omien verkkosivujen tarpeiden pohjalta. Tärkeitä huomioitavia asioita ovat mm.

  • webhotellin nopeus
  • toimintavarmuus
  • sijainti
  • levytilan määrä
  • SSL-suojaus
  • asiakaspalvelu / tekninen tuki
  • mahdollisten sähköpostilaatikoiden määrä
  • hinta

Varmista, että valitsemasi webhotelli sisältää riittävästi levytilaa ja että sen sallitut liikennemäärät ovat riittävän suuria. Uusi verkkosivusto, joka lähtee aivan nollasta, harvemmin tarvitsee kovin isoa teknistä kapasiteettia, ellei sillä ole esimerkiksi alusta saakka äärimmäisen laaja verkkokauppa tai paljon kuvia/videoita. Monessa tapauksessa kapasiteettia voi kasvattaa sivuston laajentuessa tai kävijämäärien lisääntyessä.

Hyvä asiakaspalvelu on äärimmäisen tärkeä sellaiselle webhotellin käyttäjälle, jolla ei ole kokemusta webhotelleista eikä teknistä osaamista. Osa webhotelleista tarjoaa maksutonta teknistä tukea, mutta mikään automaatio tämä ei ole. Jos englanti ei ole hallussa, kannattaa valita webhotelli, joka tarjoaa suomenkielistä asiakaspalvelua.

Valitse palveluntarjoaja, joka antaa sinulle webhotellisi hallinta-oikeudet eli pääsyn hallintaohjelmistoon. Markkinoilla on paljon pieniä webhotelli-palveluntarjoajia, jotka kaikki eivät anna hallintaa asiakkaille ja näin ollen olet sitoutunut käyttämään vain heidän palveluitaan. Plesk- ja cPanel-osaajia löytyy paljon myös webhotelli-palveluntarjoajien ulkopuolelta, joten voit helpommin kilpailuttaa palveluntarjoajan, mikäli sinulla on pääsy hallintaohjelmistoon.

Webhotelli ja hakukonenäkyvyys

Webhotellin valinta on ratkaisevan tärkeä tekijä sivuston hakukonenäkyvyydessä. Hakukoneet arvostavat nopeita ja helppokäyttöisiä sivustoja, sillä ne tarjoavat paremman käyttäjäkokemuksen ja parantavat hakutulosten laatua.

Webhotellin nopeus on yksi tärkeimmistä kriteereistä, joka vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen. Nopeasti latautuvat sivut parantavat käyttäjäkokemusta ja saavat kävijän vierailemaan pidempään. Jos sivusto on hidas, kävijät voivat jättää sen nopeasti, joka vaikuttaa negatiivisesti sivuston hakukonenäkyvyyteen.

Palvelimen fyysinen sijainti vaikuttaa sivuston latausaikaan, joka puolestaan vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen. Jos verkkosivustosi toimii kotimaan kohdeyleisölle, saat nopeusetua silloin, kun valitset webhotellin, jonka palvelin sijaitsee fyysisesti Suomessa. Jos taas sivuston käyttäjät sijaitsevat eri puolilla maailmaa, kannattaa valita webhotelli, jonka palvelimet sijaitsevat strategisesti eri maissa.

Webhotellin tarjoamat resussit, kuten muisti ja tallennustila, vaikuttavat sivuston nopeuteen ja toimivuuteen. Pidä huolta, että sinulla on webhotelli, jossa on riittävästi kapasiteettia tallentaa verkkosivustosi sisältöä, kuten tekstejä ja kuvia, sekä riittävästi kapasiteettia liikenteelle eli kävijöille. Huomioi mahdolliset ruuhkapiikit. Jotkin webhotellit ovat hyvin tarkkoja siitä, ettei kapasiteettia ylitetä ja mikäli verkkosivustollesi tulee syystä tai toisesta ennen näkymätön ruuhka, sivustosi voi kaatua.

Valitse luotettava webhotelli. Jos webhotelli on epäluotettava, toimimaton ja sivusto on usein alhaalla, se voi vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen. Valitse webhotelli, jossa on 24/7 tekninen tuki ja ongelmatilanteet ratkaistaan nopeasti.

Turvallisuus on kaiken perusta. Hakukoneet suosivat turvallisia, SSL-suojattuja sivustoja, joissa on toimivat palomuurit. Mikäli SSL ei ole käytössä, käyttäjän selaimeen voi tulla turvallisuusvaroitus, mikä taatusti karkoittaa kävijät. SSL-suojauksen tilan löydät selaimen osoiteriviltä olevasta lukon kuvasta.

Ota termit haltuun

Levytila on ikään kuin sama kuin tietokoneen kansio, jonne laitat tiedostoja. Verkkosivut ja sen keräämä data koostuu kasasta tiedostoja, jotka tarvitsee säilytyspaikan. Jos levytilaksi on ilmoitettu 10GB, se on maksimitilavuus ja sinun sivustosi ja sen sisältö pitää mahtua tähän kokoon. Myös sähköpostiviestit kuluttaa tätä muistin tilaa.

Liikennöinti kertoo, paljonko liikennöintidataa eli kävijöitä webhotelli pystyy ottamaan vastaan. Teknisesti verkkovierailu on aina tiedonsiirtoa. Luku ilmoittaa maksimimäärän.

CPU on palvelimen suoritin eli ”aivot”. Verkkosivut on teknisesti kuin kasa miljoonia laskutoimituksia. Mitä monimutkaisemmat sivut, sen monimutkaisempia laskutoimituksia. Passiivisella käyntikorttisivuilla on ikään kuin 1. luokan matikan laskuja, pieni verkkokauppa on kuin lukiomatikkaa ja iso verkkokauppa kuten Amazon on huippuyliopisto-matikkaa. Eli et voi laskea huippuvaikeita laskutoimituksia, jos osaat laskea vain 1+1.

RAM on aktiivinen ja hetkellinen muisti, joka ajaa tietoa, jota käytetään juuri sillä hetkellä. Vaikuttaa myös sivuston nopeuteen ja suorituskykyyn

NginX Caching / LiteSpeed ym on palvelinvälimuisti-ohjelma, joita on eri firmoilta. Välimuisti nopeuttaa sivuja tallentamalla tiettyjä tietoja (kuvia/tiedostoja/dataa) välimuistiin, jotta niitä ei tarvi ladata uudestaan joka kerralla erikseen. Ohjelma säästää kapasiteettia webhotellista, jolloin pienemmilla resurssin tarpeella voidaan käsitellä suurempi vierailijamäärä. Tämä on tärkeää, varsinkin kävijäpiikkien kohdalla.

Kaipaatko apua webhotellin valinnassa?

Älä pelkää ottaa yhteyttä. Etsitään yhdessä sinulle toimintasi kannalta varmin webhotellin paketti!

Sinun yrityksesi asiakkaat ovat meidänkin asiakkaita. Suunnitellaan yhdessä juuri sinun yritystoimintaasi soveltuvat verkkosivut.