Mitä sinun pitää tietää domainista?

Domainin valinta on ensimmäinen askel kotisivujen perustamisessa. Domainin avulla sivustosi tunnistetaan ja brändätään erottumaan muista. Domainia on vaikea muuttaa myöhemmin ilman, että menetetään kovalla työllä saadut tulokset näkyvyydessä, joten domainin valinta kannattaa mennä kerralla nappiin.

Tässä muutama vinkki domainin valintaan

Hanki oma domain, aina!

Domain luo ammattimaisen mielikuvan ja vahvistaa yrityksesi brändiä. Vaikka olisikin houkuttelevaa käyttää ilmaisia kotisivu-palveluntarjoajia, näiden palveluihin harvemmin on mahdollista laittaa omaa verkko-osoitetta, jolloin verkkosivusi osoitteeksi tulisi esimerkiksi www.omadomain.wordpress.com. Tämä herättää epäluotettavan kuvan sivuston vierailijassa ja tämä näkyy suoraan yrityksesi myynnissä ja tuloksessa.


Käytä avainsanaa domain-nimessä

Ennen kuin valitset verkkotunnuksen, on aina hyvä idea tarkistaa SEO-työkalulla osuvia avainsanoja, jotka näkyvät usein Google-hauissa. Ottamalla käyttöön usein käytetyn avainsanan voit saavuttaa huomattavasti enemmän liikennettä verkkosivustollesi kuin kilpailijasi.

Esimerkiksi tämä verkkosivuston nimi on luotu hakusana edellä, joka on verkkosivut ja on-lisäliite on lähinnä vain brändäystä, jolla on myös hauskalla tavalla kaksoismerkitys. Verkkosivuston nimeksi ei haluttu sellaisia nimiä, missä ei voi hyödyntää hakukoneoptimointia, kuten MyDreamSite tai vastaava.


Tee verkkotunnuksestasi helppo muistaa

Suosittelemme, että valitset verkkotunnuksellesi lyhyen avainsanan tai 1–2 avainsanan yhdistelmän luodaksesi unohtumattoman nimen. Näin voit paitsi tehdä verkkotunnuksestasi helpommin muistettavan, mutta myös estää vierailijoita tekemästä kirjoitusvirheitä nimen osalta.

Mitä pidempi ja erikoisempi nimi, sitä vaikeampi sitä on muistaa tai kirjoittaa oikein.


Varmista ainutlaatuisuus

Ennen kuin valitset verkkotunnuksen verkkosivustollesi, tarkista aina, käyttääkö joku muu samaa tai vastaavaa verkkotunnusta. Voit tarkistaa, onko nimi jollain käytössä etsimällä sitä Googlesta ja suurimmista sosiaalisen median alustoista. Mahdollinen ristiriita voi johtaa sinun ja jo olemassa olevan yrityksen asiakkaita harhaan ja aiheuttaa oikeustoimenpiteitä.

Voit joissain tapauksissa käyttää oman tuotemerkkisi nimeä tai sen lyhennettä verkkotunnuksessa. Jos yrityksesi nimi on esimerkiksi “Ajokavereiden raskaskalusto”, voit domain olla esimerkiksi ak-raskaskalusto.fi.


Vältä väliviivoja

Sivuston vierailija ei välttämättä muista, kirjoitettiinko sivun osoite väliviivan kanssa tai ei. Vältä myös ääkkösiä ja muita erikoismerkkejä, sillä ne eivät edellekkään näy kaikkialla kunnolla ja hämmentävät vierailijaa


Domainin pääte

Mikäli verkkosivustosi vierailijat kohdistuvat kotimaahan, kannattaa suosia kotimaista fi- domain-päätettä. Com-pääte toimii hyvin kansainvälisille markkinoille. Huomioi, että periaateessa kaikki päätteet, joita et osta itsellesi, ovat vapaasti muiden ostettavissa ja käytettävissä pois lukien rekisteröidyt tuotemerkit.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos hankit domainin nimeltä martanbaari.fi, joku muu voi ostaa martanbaari.com päätteen, mikäli se on vapaana. Tästä voi seurata sekaannuksia verkkosivustosi vierailijoiden kesken ja pahimmillaan se aiheuttaa loven yrityksesi kassavirtaan. Vapaat verkkopäätteet ovat otollinen työkalu huijareille, jotka voivat ostaa yrityksesi nimen mukaisen domainin vapaana olevalla päätteellä ja luoda täysin yrityksesi ulkoasun mukaisen verkkosivun. Riski on suurin verkkokaupoilla.


Domainin ostaminen on helppoa

Verkkotunnuksen voi helposti hankkia samassa tilauksessa webhotellin* kanssa, jolloin webhotelli saadaan automaattisesti liitettyä valitsemaasi tunnukseen. Jotkin webhotellit hoitavat wordpressin asennuksen jo valmiiksi, joten domainin hankkiminen samasta paikasta nopeuttaa asennusta.

Webhotellit tarjoavat usein eri domain-päätteitä, joista voit valita itsellesi sopivan.


Paljonko domain maksaa?

Domainien hinnat riippuvat halutusta domainpäätteestä. Hinnat pyörivät noin 5-20 euron vuosihinnoissa. Domain uusitaan eli maksetaan vuosittain. Helpointa se on maksaa webhotellilaskun yhteydessä.


Sinun yrityksesi asiakkaat ovat meidänkin asiakkaita. Suunnitellaan yhdessä juuri sinun yritystoimintaasi soveltuvat verkkosivut.