Miksi valita WordPress?

Verkkosivuprojektia aloitettaessa herää kysymys, mille alustalle eli sisällönhallintajärjestelmälle verkkosivut kannattaisi rakentaa. Vaihtoehtoja on lukemattomia ja jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Alustan valinta on tärkeää myös oikeaa verkkosivukumppania valitessa, sillä suurin osa sivustontekijöistä on keskittynyt työskentelemään vain tietyllä julkaisujärjestelmällä.

Mutta miksi valita juuri WordPress? Tässä sinulle 10 hyvää syytä!

1. WordPress on ilmainen

WordPress on ilmainen ohjelmisto, joka perustuu avoimeen lähdekoodiin. Kuka tahansa pystyy lataamaan, asentamaan ja muokkaamaan sitä ilmaiseksi. Monessa laadukkaassa webhotellissa WordPress on jopa valmiiksi esiasennettu, joten saat alkaa heti rakentamaan. Voit koska tahansa räätälöidä koodia täysin omiin tarpeisiisi. Tämä ei onnistu suljetuissa ohjelmistoissa, kuten kotisivukoneissa ja pilvipalveluissa.

2. WordPress on suosituin verkkosivualusta

WordPress on maailman suosituin avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä ja maailmassa olevista miljoonista verkkosivuista noin 43% käyttää WordPressia (W3Techs, 2022). WordPressillä on tuhansista ihmisistä koostuva yhteisö sovelluskehittäjiä, koodareita, sekä muita ammattilaisia ja harrastelijoita. Ohjelmiston, teemojen ja lisäosien päivityksiä ja parannuksia tulee säännöllisesti, sekä apua ja vinkkejä ongelmiin löytää joka paikasta.

3. WordPress on helppokäyttöinen

WordPressin avulla on mahdollista luoda verkkosivut jopa ilman aiempaa kokemusta. Sivujen rakentamiseen on saatavilla drag&drop -sivurakentajia, joiden avulla vain vedät ja pudotat haluamiasi ulkoasuelementtejä paikalleen. Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää valmiita teemoja, johon vain lisäät tekstit ja kuvat. Lisäksi ohjauspaneeli on helppo ja selkeä, iso osa eri työkaluista on käännetty suomen kielelle.

4. WordPress tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet

Vaikka lähtökohtaisesti WordPress tuli tunnetuksi blogialustana, sillä voi nykyään rakentaa kaikenlaisia sivustoja, esim verkkokaupan, kuva/videopalvelun, hakemiston, jäsenyyssivustoja, wiki-sivustoja, varauspalveluita, jne. WordPressin kanssa yrityksesi kasvu tai toiminnanmuutos ei ole ongelma, eikä sinun tarvitse vaihtaa alustaa sen takia, ettei sopivia toiminnallisuuksia löydy. WordPressissä on kaikkea kaikille.

Monipuolisuus on toki myös pieni haitta. WordPressissä on tuhat ja yksi tapaa rakentaa verkkosivut ja sen lisäksi eri lisäosia on kymmeniä tuhansia. Mahdollisuuksien paljous voi sokaista ja liian helposti sitä ottaa vinkin sieltä ja ohjeen täältä, vaikka eri asiat eivät toimisi käytännössä samalla sivustolla yhteen. Ei ole myöskään uutta, että varsinkin aloittelijoilla on useampia päällekkäisiä lisäosia, jotka tekevät keskenään samaa asiaa (esim kaksi hakukoneoptimointi-lisäosaa).

5. Google-hakukoneoptimointi

Hyvä Google-näkyvyys on tänä päivänä yrityksille ensiarvoisen tärkeää. WordPress tuottaa standardien mukaista html-koodia ja sivuille tulee oletusarvoisesti hyvä looginen rakenne. Lisäksi saat tuotettua sivuille helposti tarvittavia meta-tietoja. Tämän ansiosta WordPress-sivustot pelaavat hyvin Googlen kanssa yhteen.

WordPress-sivustoille on saatavissa lisäosia, jotka opastaa sinua parantamaan Google-näkyvyyttäsi ja lisäämään hakusanoja ja metatietoja oikeisiin kohtiin. Opit kirjottamaan hakukoneoptimoitua tekstiä ja lisäämään optimoituja kuvia.

6. WordPress sisältää laajan valikoiman lisäosia

Lisäosat eli pluginit tai pluggarit lisäävät verkkosivustollesi tarpeellisia ominaisuuksia kuten sähköpostimarkkinointia, verkkokauppaa, hakukoneoptimointia, tietoturvallisuutta jne. Liki kaikkeen mahdolliseen tarpeeseen on jo kehitetty lisäosa tai useampikin. Lisäosien avulla laajennat sivustoasi juuri sellaiseksi kuin tarvitset, hyvin usein jopa ilmaiseksi.

Lisäosia on kuitenkin hyviä ja huonoja. Hyviä lisäosia kehitetään ja päivitetään jatkuvasti. Huonot lisäosat taas saattavat olla oman onnensa nojassa ja päivittämättä jättäminen aiheuttaa niihin tietoturva-aukkoja. Ole siis tarkkana, millaista lisäosaa latailet sivustollesi.

7. Integointi-mahdollisuudet muihin sivustoihin ja järjestelmiin

Koska WordPress on maailman suosituin alusta, on vain luonnollista, että se toimii saumattomasti yhteen monen muun kolmannen osapuolen järjestelmän kanssa. Näitä ovat mm. verkkokaupan maksupalvelut, kaupan varastonhallintajärjestelmät, sähköpostimarkkinointiohjelmistot ja lukemattomat muut ohjelmistot. Yhdellä pienellä lisäosalla tai koodinpätkällä saadaan nämä kaksi keskustelemaan keskenään, jolloin vapautat itseltäsi aikaa ja resursseja.

8. Apua on aina saatavilla

WordPressillä on vahva yhteisö, joka koostuu sekä ammattilaisista, että harrastajista. Ohjeita ja apua löytyy verkosta pilvin pimein ja käyttäjät auttavat mielellään toisiaan. Voit kokeilla esimerkiksi Facebookissa toimivaa WordPress-ryhmää.

Lisäksi jos haluat ulkoistaa verkkosivustosi rakentamisen ja ylläpidon, löydät helposti budjettiisi ja tarpeisiisi sopivan tekijän. Myös palveluntarjoajien kilpailuttaminen on helppoa; sivut on ja pysyy, mutta palveluntarjoaja saattaa vaihtua. Näin sinun ei tarvitse olla naimisissa kenenkään yrityksen kanssa.

9. WordPress on turvallinen

Liki jokaiselle verkkosivulle yritetään hakkeroida bottiarmeijan voimin jopa satoja kertoja päivässä. Tämäkään verkkosivu ei ole poikkeus ja on hyvin todennäköistä, että tälle sivustolle yritetään murtautua tällä hetkellä kun luet tätä artikkelia.

Mikään verkkoon liitetty ohjelma ei ole täysin pomminvarma. Vaikka WordPressistä löytyy välillä tietoturva-aukkoja, laajan kehittäjätiimin ansiosta ne paikataan nopeasti. Usein tietoturvaongelmat johtuvat sivuston ylläpidon laiminlyönneistä eli ohjelmiston, teeman ja lisäosien päivittämättä jättämisistä.

Valitse siis joko palveluntarjoaja, joka hoitaa verkkosivustosi ylläpidon sinun puolestasi tai valitse automaattiset päivitykset ja varmuuskopiot ottava webhotellikumppani*, jossa palvelu kuuluu webhotellisi hintaan. Säästät sievoisia summia rahaa.

10. Verkkosivujen ylläpitäminen edullista

WordPressin kanssa ainoat täysin pakolliset maksut ovat domain ja webhotelli, jotka laadukkaalta palveluntarjoajalta hankittuna maksaa noin 120€/vuosi + alv24%. Sen jälkeen kustannukset määräytyvät sen mukaan, mitä kaikkea sivustoosi tarvitset, kuten maksullisia lisäosia, verkkomaksupainikkeita, enemmän kapasiteettia webhotelliin jne.

Jos yrityksesi kaipaa perusverkkosivuja, WordPress on yleensä edullisempi kuin kilpailijansa (esim. Wix ja Squarespace).

*sisältää kumppanuuslinkkejä

Sinun yrityksesi asiakkaat ovat meidänkin asiakkaita. Suunnitellaan yhdessä juuri sinun yritystoimintaasi soveltuvat verkkosivut.